Hurikán Matthew zasáhl Haiti. I přes mizivý internetový signál zůstáváme ve spojení s místními lidmi. Informace nám zprostředkovala například naše dlouhodobá spolupracovnice Joan Martin.

"V Port-de-Paix jsme v posledních hodinách zaznamenali silný vítr a déšť (který jsme paradoxně velmi potřebovali), avšak zatím nebyly způsobeny větší škody.

Na západě diecéze to je ale jiné. Mole St. Nicholas a Bombardopolis utrpěly vážné škody - mnoho domů, stromů a silnic bylo zničeno. O škodách na školách nebo kostelích jsem neslyšela. Avšak několik kněží bylo uvězněno v kostele v Bombardopolis při slavení svátku svatého Františka z Assisi. Signál pro hovory nebo na internet je špatný. Nebo není vůbec. Nikdo nás zatím neinformoval o tom, jak jsou na tom silnice, protože se skrz popadané stromy za námi nikdo nedostal. Nedovolala jsem se sestrám z Mole, tak nevím, jak se jim daří.

Mluvila jsem ale se správcem nemocnice v Bombardopolis. Mnoho stromů v okolí popadalo, avšak nemocnice tím, zdá se, neutrpěla. Sestry v Jean Rabel mi řekli, že ztratily část střechy v jejich dílně a déšť tak zničil hodně z jejich práce. Dosud tam mají větrno a deštivo.

Největší škody jsou ale napáchány na jihu - v Jérémie, Les Cayes. Popadané stromy, střechy, všude tekoucí voda. Slyšela jsem, že most přes tamní řeku byl zcela zničen, proto se nemůže do části města dostat pomoc.

Naštěstí brzká varování a opatření vlády zamezila větším ztrátám na životech. Slyšela jsem, že umřelo pouze sedm lidí.

Tyto informace se budou jistě v následujících dnech zpřesňovat.

Děkuji moc za Vaše modlitby,

Joan"